Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (CHECK-UP)

 

Πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια. Η έγκαιρη διάγνωση τέτοιων ασθενειών οδηγεί στην καλύτερη πρόγνωση. Η ταυτοποίηση παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις και επομένως η δυνατότητα παρακολούθησής τους είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα των προληπτικών ελέγχων υγείας.

Ακόμα και αν αισθάνεστε υγιής, συνιστάται από μία ηλικία και έπειτα να πραγματοποιείτε προληπτικούς ελέγχους ρουτίνας. Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι βοηθούν στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Γενικός προληπτικός έλεγχος υγείας

 

Ένα check-up προσφέρει μία συνολική αξιολόγηση της γενικής κατάστασης της υγείας σας και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μία συνέντευξη ή το επονομαζόμενο κλινικό ιστορικό κατά το οποίο ο ιατρός συλλέγει προσωπικά δεδομένα ή άλλες σχετικές πληροφορίες (οικογενειακό ιστορικό, προηγούμενες ασθένειες, διατροφικές συνήθειες, χρήση φαρμάκων, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, πρόσληψη αλκοόλ, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, κ.λπ.).
 • Συνολική κλινική εξέταση (αναζήτηση ευρημάτων ή συμπτωμάτων ασθενειών, π.χ. δερματολογικός έλεγχος, έλεγχος αρθρώσεων, περιοχής μέσης, κοιλιακής χώρας, έλεγχος για ύπαρξη οζιδίων, κ.λπ.).
 • Βασικές συμπληρωματικές εξετάσεις εφόσον ζητηθούν, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, υπέρηχοι, λαμβάνοντας υπόψη τους εκάστοτε παράγοντες κινδύνου, το ιατρικό ιστορικό σας, κ.λπ.).

Οι γενικές συστάσεις αναφορικά με τη συχνότητα των προληπτικών ελέγχων υγείας διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία σας και το ιστορικό σας. Συνιστάται επομένως γενικός έλεγχος κάθε 3-5 χρόνια για νεαρά άτομα μεταξύ 20 και 30 ετών, κάθε 2-3 χρόνια για ασθενείς μέσης ηλικίας και κάθε χρόνο για ασθενείς άνω των 60 ετών ή άτομα με παράγοντες κινδύνου που χρήζουν τακτικής παρακολούθησης. 

Οι προληπτικοί έλεγχοι συνήθως περιλαμβάνουν

 

Έλεγχο του δείκτη μάζας σώματος (BMI)

Για να διαπιστωθεί αν έχετε υγιές βάρος για το ύψος σας ή αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Είναι σημαντικός δείκτης καλής υγείας και υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα). Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι ΒΜΙ >30 κατατάσσεται στην παχυσαρκία και αυξάνει την πιθανότητα επιβάρυνσης της υγείας.

Παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης

Εξίσου σημαντικός είναι ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης, τον οποίο μπορείτε να πραγματοποιείτε τακτικά στο σπίτι σας ή στο φαρμακείο. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι η αρτηριακή πίεση πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα κάτω από 140/90.

 

 

Εξετάσεις αίματος

Επίπεδα χοληστερίνης (LDL, HDL). Γενικά, άτομα με υψηλή LDL ή «κακή» χοληστερίνη και χαμηλή HDL ή «καλή» χοληστερίνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Τα ιδανικά επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα είναι μεταξύ 40 και 60 mg/dL. Τα ιδανικά επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα είναι κάτω από 130mg/dL.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και επηρεάζεται αρνητικά από τον μη υγιή τρόπο ζωής κ.λπ. Ιδανικά, η μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα πρέπει να πραγματοποιείται σε κατάσταση νηστείας όπως για παράδειγμα το πρωί πριν από το πρωινό σας.

Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Αυτές οι εξετάσεις συνιστώνται για άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές, ειδικότερα αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε σεξουαλικές επαφές με διαφορετικούς συντρόφους ή χωρίς προστασία. Ενδεικτικά, περιλαμβάνουν τον έλεγχο για HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας), γονόρροια, ηπατίτιδα B/C και σύφιλη. Παρακαλούμε σημειώστε ότι πολλά από αυτά τα ΣΜΝ δεν είναι εμφανή αλλά ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία σας ή/και στη γονιμότητα. 

 

Ήπαρ και νεφρά

Οι εξετάσεις που δίνουν την καλύτερη βασική εικόνα για την κατάσταση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών είναι: οι τιμές των τρανσαμινασών (ALT, AST), της χολερυθρίνης, της γ-GT, της αλκαλικής φωσφατάσης, ουρίας, κρεατινίνης, του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, κ.λπ.

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γενικά, ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 50 ετών και άνω και μπορεί να γίνει με δείγμα κοπράνων, ενώ κάθε 10 χρόνια πρέπει να πραγματοποιείται κολονοσκόπηση. Ωστόσο, για ασθενείς με ιστορικό στην οικογένεια ή με επιπλέον παράγοντες κινδύνου, συνιστάται συχνότερος έλεγχος. 

Άλλοι έλεγχοι επιπλέον των γενικών

 

Γυναικολογικοί έλεγχοι

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ή γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να πραγματοποιούν τεστ ΠΑΠ κάθε 2 χρόνια. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών πρέπει να πραγματοποιούν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια για τον προληπτικό έλεγχο ανίχνευσης καρκίνου του μαστού. Από γυναικολόγο μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν και οι εξετάσεις για ΣΜΝ.

 

Οφθαλμολογικοί έλεγχοι

Γενικά, για άτομα χωρίς οφθαλμολογικά προβλήματα συνιστάται οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε 2 χρόνια. Αν είναι απαραίτητο, υπάρχει δυνατότητα παραπεμπτικού σε οφθαλμολόγο.

 

Δερματολογικοί έλεγχοι

Ο γενικός γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει δερματολογικό έλεγχο ρουτίνας και να σας παραπέμψει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε δερματολόγο. Συνιστάται να πραγματοποιείτε δερματολογικό έλεγχο τακτικά, ειδικά αν έχετε υποστεί πολλά εγκαύματα από τον ήλιο ή αν έχετε σπίλους (ελιές), όταν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας ή αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια.

Ουρολογικός έλεγχος για τους άνδρες

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στους άνδρες. Για άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, συνιστάται ετήσια εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Μία ακόμα εξέταση ρουτίνας για τον προστάτη είναι η ψηφιακή ορθική εξέταση. Από ουρολόγο μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν και οι εξετάσεις για ΣΜΝ.

Τι σας προσφέρει η ΑΧΑ και το πρόγραμμα υγείας που έχετε επιλέξει

 

Εάν είστε ασφαλισμένος με το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης Mediσυν Care ή Alpha Υγεία Για Όλους Premium, μπορείτε:

 • Να πραγματοποιείτε κάθε χρόνο το ολοκληρωμένο check up που σας προσφέρει το πρόγραμμα σας και το οποίο περιλαμβάνει σύμφωνα με το φύλο και την ηλικία σας:

Γυναίκες (από 15 ετών)

Γενική Αίματος, Σάκχαρο, Ακτινογραφία θώρακος, Ουρία, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη, Χοληστερόλη HDL, Χοληστερόλη LDL, Τριγλυκερίδια, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Γενική Ούρων, Τest PAP. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, περιλαμβάνεται και μαστογραφία. 

 

 Άνδρες (από 15 ετών)


Γενική Αίματος, Σάκχαρο, Ακτινογραφία θώρακος, Ουρία, Ουρικό οξύ, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη, Χοληστερόλη HDL, Χοληστερόλη LDL, Τριγλυκερίδια, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Γενική Ούρων, Καρδιολογική Εξέταση. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, περιλαμβάνεται και PSA.
 

 

Παιδιά (έως 14 ετών): 

Γενική Αίματος, Σίδηρος Ορού, Τ.Κ.Ε., Ουρία, Φερριτίνη, Κρεατινίνη, Χοληστερίνη, Χοληστερόλη HDL, Χοληστερόλη LDL, Τριγλυκερίδια, Αnti-HBs, Γενική Ούρων, Παιδιατρική Εξέταση.

 

Σημαντικό: Με την πραγματοποίηση του παραπάνω check up σε ετήσια βάση κερδίζετε κάθε χρόνο στα ασφάλιστρά του συμβολαίου υγείας σας έκπτωση 4%!

 • Να υποβληθείτε με παραπεμπτικό του θεράποντα ιατρού σας  ή με παραπεμπτικό ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δημόσιου ασφαλιστικού φορέα, σε επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι 4.000€ ετησίως εάν υπάρχει ιατρική αναγκαιότητα.
 • Να επισκεφθείτε δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή τους συνεργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα ιατρούς του δικτύου.
 • Να πραγματοποιείτε ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο, χωρίς καμία επιβάρυνσή σας, σε συγκεκριμένους οδοντιάτρους σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
 • Προνομιακές τιμές σε ειδικά πακέτα προληπτικού ελέγχου για παιδιά έως και 14 ετών, στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
   

 

 

Εάν ΔΕΝ είστε ασφαλισμένος με το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και έχετε επιλέξει νοσοκομειακό πρόγραμμα, μπορείτε:

 • Να κάνετε χρήση της Υπηρεσίας MyAXA Frequent Check-Up Discount: Η Υπηρεσία αυτή σας προσφέρει ένα ετήσιο check-up στην προνομιακή τιμή των 15€, στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα του Ομίλου Affidea ενώ παράλληλα σας επιβραβεύει με έκπτωση 4%  στα ασφάλιστρά του συμβολαίου υγείας σας στην ετήσια ανανέωση του.
 • Να κάνετε χρήση των Προνομίων Υγείας που σας προσφέρει το νοσοκομειακό σας πρόγραμμα. Επισκεφτείτε το axa.gr και βρείτε τα εκπτωτικά πακέτα πρόληψης που σας προσφέρονται στα συνεργαζόμενα με την ΑΧΑ διαγνωστικά κέντρα, νοσηλευτήρια και κλινικές.