«Σεισμός στο Μουσείο»

23/10/2018

Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και την ΑΧΑ


Το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018,  παγκόσμια ημέρα μείωσης των φυσικών καταστροφών, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Σεισμός στο Μουσείο» για τους εκπαιδευτικούς  προκειμένου να ενημερωθούν  για τα  προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν με βάση την έκθεση. Το πρόγραμμα δημιούργησε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με την ΑΧΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Επιστημονικός Υπεύθυνος Καθηγητής, κ. Γ. Γκαζέτας), μια πρωτοβουλία για την κατανόηση και πρόληψη του φυσικού φαινομένου του σεισμού.

 

Την Ημερίδα παρακολούθησαν 220 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, κυρίως από την Αττική, αλλά και την Χαλκίδα, τη Θήβα, την Κόρινθο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Χαιρετισμούς απηύθυνε η κ. Νικολ Κυριακοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Μέλος Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η οποία δήλωσε «Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, έχοντας σαν στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με το φυσικό μας περιβάλλον, έρχεται να συμπληρώσει με την Περιοδική αυτή έκθεση το έργο της Πολιτείας, σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών, έτσι ώστε αυτοί να είναι προετοιμασμένοι  σε περίπτωση σεισμού.

 

«Στην ΑΧΑ πιστεύουμε ότι ο ρόλος μιας σύγχρονης ασφαλιστικής επιχείρησης είναι ρόλος συμμάχου, συνοδοιπόρου του πολίτη. Οφείλουμε συνεπώς να ενημερώνουμε για τους κινδύνους, αλλά και να συμμετέχουμε στο κόστος της πρόληψης, προσδοκώντας σε ένα μελλοντικό χαμηλότερο κόστος αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτερου ρόλου και της κοινωνικής συνεισφοράς εντάσσεται και η παρούσα δράση της δημιουργίας μιας έκθεσης σεισμού», ανέφερε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ελλάδας.

 

«Προετοιμαζόμαστε για μία στιγμή, την οποία ίσως δεν θα ζήσουμε ποτέ. Αλλά και αν γίνει, δεν είμαστε καταδικασμένοι. Υπάρχει αιτιοκρατική σχέση ανάμεσα στη γεωλογία και τη διέγερση, στη διέγερση και στη συμπεριφορά των κατασκευών, ανάμεσα στην προετοιμασία και στις συνέπειες. Αυτά θέλουμε να δείξουμε και κάπως έτσι φτάσαμε στην έκθεση αυτή. Μια έκθεση που έχει δανειστεί στοιχεία από την Ιαπωνία και την California και που –θα τολμήσω να πώ- κοιτάζει στα μάτια και ανταγωνίζεται αντίστοιχες εκθέσεις στις περιοχές αυτές», είπε, ο κ. Ράλλης Κουρκουλής, Δρ. Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Καθηγητή κυρίου Γεώργιου Γκαζέτα.

 

Οι ομιλητές και τα θέματα ήταν:

 

  • Δρ. Βασιλική Κουσκουνά – Τσιμπιδάρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σεισμολογίας Ε.Κ.Π.Α. «Εκπαίδευση στον σεισμό: εμπειρία – προτάσεις – προοπτικές».   

  • Δρ. Ασημίνα Κούρου, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ο.Α.Σ.Π. «Προετοιμάσου από τώρα – Διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στο σχολείο».

  • Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας, Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, «Η αποστολή του Πυρ/κού Σώματος και των ομάδων έρευνας & διάσωσης στο συν-καταστροφικό περιβάλλον του σεισμού – Ο ρόλος του ενεργού πολίτη».

  • Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».

  • Δρ. Δημήτριος Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής κέντρου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ» και Κ.ΠΨ.Υ., «Ψυχικές δυνάμεις που αναδύονται μέσα από τις ρωγμές των σεισμών».

 

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τους σεισμούς, από την κατάλληλη προετοιμασία, την αντιμετώπιση έως την ψυχολογική στήριξη, να περιηγηθούν στην έκθεση, να «εξερευνήσουν» και να εξοικειωθούν με το φυσικό φαινόμενο.

 

Το ταξίδι αυτής της μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας που συνδέει την τεχνολογία με την ενημέρωση και την πρόληψη έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο 2019. Η έκθεση είναι ανοιχτή στα σχολεία και το ευρύ κοινό και όσοι την επισκεφθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τον σεισμό μέσα από εικονική πραγματικότητα, βιωματικά εκθέματα, προσομοιωτή σεισμού, διαδραστικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά βίντεο.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»

 

Η ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» αποτελεί μία πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο είναι μερικά από τα εκθέματα. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και την «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας», αλλά και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», μέσα από τις οποίες το κοινό θα ενημερώνεται σχετικά με το πώς μπορεί να προστατεύεται όταν συμβαίνει σεισμός.

 

Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από τον Μάιο 2018 έως τον Ιούνιο του 2019.