Η AXA υποστηρίζει πανεπιστημιακή έδρα για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών κινδύνων

31/1/2017

Ενίσχυση δεσμών έρευνας και ασφάλισης


Ο Joaquim Pinto είναι μετεωρολόγος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης. Από την 1η Δεκεμβρίου 2016, χάρη στην υποστήριξη του Ταμείου Έρευνών της ΑΧΑ, συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το κλίμα και τους μετεωρολογικούς κινδύνους, όπως οι φυσικές καταστροφές.

 

Οι 12 μήνες του 2016 αποτέλεσαν τους πλέον δαπανηρούς των τελευταίων τεσσάρων ετών, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Παρόλο οι θανάσιμοι τραυματισμοί ήταν λιγότεροι σε σχέση με άλλα έτη (χάθηκαν 8.700 ζωές, ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων σε 30 χρόνια, μη συμπεριλαμβανομένου του 2014), το σωρευτικό κόστος αυτών των καταστροφών ήταν υψηλό. Καταιγίδες, πλημμύρες και σεισμοί σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν ζημίες ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων *.

 

Ο καθηγητής Joaquim Pinto εργάζεται πάνω στη σύνδεση μεταξύ των κλιματικών αλλαγών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, τα κύματα καύσωνα καθώς και τα κύματα κρύου στην Ευρώπη. "Μελετούμε όχι μόνο τις φυσικές διεργασίες που οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τη φυσική μεταβλητότητα της συχνότητας και της έντασής τους" δήλωσε ο καθηγητής Pinto.

 

Mε την ομάδα του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ), ο Joaquim Pinto αναπτύσσει μεθόδους για να αναλύσει και να ποσοτικοποιήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η έρευνά του θα βοηθήσει να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα γι’ αυτούς, τώρα και στο μέλλον.

 

Ο Luc de Lignières, Διευθυντής Κινδύνων στις Γενικές Ασφαλίσεις του Ομίλου AXA, είναι ο χορηγός της ερευνητικής έδρας. «Η έδρα της ΑΧΑ σχετικά με τους μετεωρολογικούς κινδύνους θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τομέων της έρευνας και της ασφάλισης, κυρίως μέσω της ανταλλαγής γνώσης για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα.»

 

Η AXA έχει παράσχει στήριξη 1.800.000 ευρώ, για περισσότερα από 13 χρόνια στην έδρα που κατέχει ο καθηγητής Pinto.