Η ΑΧΑ συνυπογράφει Δέσμευση αποεπένδυσης από τη βιομηχανία καπνού

27/9/2018

Για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα


Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 η ΑΧΑ επιβεβαίωσε ξανά τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα, συνυπογράφοντας το «Tobacco Free Finance Pledge» πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

 

 

Η πρωτοβουλία Tobacco-Free Finance Pledge (TFPP) καθοδηγείται από οργανισμούς που δεν έχουν επενδύσεις σε εταιρείες καπνού (Tobacco-Free Portfolio) και μία παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που τους συντονίζει. Η Δέσμευση (Pledge) που υπογράφτηκε και από την ΑΧΑ καλεί όλα τα στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, καθώς και ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, να συμμετάσχουν στην καταπολέμηση του καπνίσματος. 

 

Η αποεπένδυση από τον καπνό ήταν μία φυσική κίνηση από πλευράς ΑΧΑ ως υπεύθυνου ασφαλιστικού οργανισμού, καθώς τα προϊόντα καπνού αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι παθητικοί καπνιστές σε ένα συνολικά δυσβάσταχτο καθαρό κόστος για την κοινωνία, αφού δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό». Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για έναν κόσμο που αρνείται να καπνίσει, μαζί τη Δρα. Bronwyn King, μία Αυστραλή ογκολόγο που έχει ιδρύσει το Tobacco-Free Portfolio. Όλα ξεκίνησαν το 2016 με την ΑΧΑ να αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες που ακολούθησαν τη Δόκτορα Bronwyn, αποφασίζοντας να αποσύρει επενδύσεις ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη βιομηχανία των καπνών. 

 

«Ως ασφαλιστές υγείας, παρατηρούμε καθημερινά την επίδραση που έχει το κάπνισμα στην υγεία και την ευζωία. Στην ΑΧΑ θέλουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους να ζουν με υγεία και να συνδράμουμε θετικά στην κοινωνία. Το 2016 ήμασταν ο πρώτος παγκόσμιος ασφαλιστικός οργανισμός που σταμάτησε να επενδύει και να ασφαλίζει εργασίες που σχετίζονται με τον καπνό, με την ισχυρή πεποίθηση ότι μόνο μια συμμετοχική δράση μπορεί να φέρει την αλλαγή. Είμαι πολύ περήφανος, λοιπόν, που βλέπω σήμερα την ισχύ αυτής της συμμετοχικής Δέσμευσης» είπε ο ThomasBuberl, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΧΑ.

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 η Δέσμευση ενεργοποιήθηκε με περισσότερους από 100 συνυπογράφοντες και υποστηρικτές. Αυτοί αποτελούνται από χρηματοοικονομικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο τα οποία συνολικά διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια.

 

Συμμετέχοντας και υπογράφοντας τη Δέσμευση η ΑΧΑ ανοίγει το δρόμο και για άλλες εταιρείες και οργανισμούς να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και όλοι μαζί να πάμε σε έναν μέλλον χωρίς όπου το κάπνισμα δεν θα έχει θέση.