Η ΑΧΑ ασφαλίζει Έργα Τέχνης στη Σαντορίνη

27/8/2014

Προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς που αφορά την Ελλάδα


Η ΑΧΑ με γνώμονα την πρόληψη για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των σημαντικότερων έργων εικαστικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας, προχώρησε σε συνεργασία με το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SantoriniArtsFactory – SAF) με διαμεσολάβηση της εταιρείας Gras Savoye Willis. Η συνεργασία αυτή αφορά κάλυψη «Κατά παντός κινδύνου» για έργα τέχνης που θα φιλοξενούνται στο SAF μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 και συγκεκριμένα:

 

▪  την έκθεση γλυπτών «Το πλοίο Νεράιδα»

▪  τα εικαστικά «White, Grey & LittleRed: Εννέα ιστορίες σε λευκό, γκρίζο και κόκκινο»

▪  την έκθεση φωτογραφιών του J. JoshuaGarrick«Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος»

 

Η έκθεση γλυπτών του Στέλιου Παναγιωτόπουλου «Το πλοίο Νεράιδα» αποτελείται από έργα που δημιουργήθηκαν με τμήματα από το Επιβατηγό Πλοίο «Νεράιδα», το οποίο αγοράστηκε το 1949 από τον Γιάννη Λάτση. Τα τμήματα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης έμειναν εκτός ανακατασκευής του πλοίου, το οποίο σήμερα αποτελεί πλωτό μουσείο.

 

Τα έργα της σειράς «White, Grey & LittleRed: Εννέα ιστορίες σε λευκό, γκρίζο και κόκκινο» αναφέρονται στα πρωτογενή συστατικά της Σαντορίνης, που χρωματικά αποτελούνται κυρίως από το λευκό και το γκρίζο, αλλά και το λιγοστό κόκκινο της τομάτας. Τα έργα αυτά εναρμονίζονται μεταξύ άλλων με την ανάδειξη της σημασίας που είχε το Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας στη Σαντορίνη, στους χώρους του οποίου πλέον στεγάζεται το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης.

 

Ο φιλέλληνας αμερικανός φωτογράφος J. JoshuaGarrick επιχειρεί μέσα από τα έργα της σειράς «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος» να διεισδύσει σε κλασσικά γλυπτά της Ελλάδας. Αιχμαλωτίζει αναπάντεχες οπτικές γωνίεςμε το φακό του και τους δίνει μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα διάσταση τυπώνοντάς τες σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond.

 


Το SAF βρίσκεται στη Βλυχάδα Σαντορίνης και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσηςκαι ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, τόσο στο νησί, όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.

 

Η ΑΧΑ συμμετέχοντας σε αυτή τη συνεργασία, στοχεύει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας της καλλιτεχνικής κληρονομιάς που αφορά την Ελλάδα και στη διασφάλιση της άρτιας έκθεσής προς όλους τους επισκέπτες της χώρας, μέσα από σημαντικούς χώρους τέχνης.